В ГАЛЕРИЯ „СЕРДИКА“

Изложба „ИНДИЯ А ЛА ПРИМА“

Общата изложба е посветена на 70 годишнината от независимостта на Индия и представя творби на Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев
Сряда, 30 Ноември 2016 10:26 Публикувана в Арт Прочетена 3863 пъти
Изложбата е резултат от едноименния българо – индийски проект, по инициатива и с подкрепата на Индологическа фондация „Изток - Запад“, със съдействието на Дом на културата „Сушма“ в Индия и в партньорство с Фондация „Международно акварелно общество“ – България, с подкрепата на Посолството на Република Индия в София. Изложбата е резултат от едноименния българо – индийски проект, по инициатива и с подкрепата на Индологическа фондация „Изток - Запад“, със съдействието на Дом на културата „Сушма“ в Индия и в партньорство с Фондация „Международно акварелно общество“ – България, с подкрепата на Посолството на Република Индия в София. Снимка: © ASAR 11 PR&Consulting

На 1 декември 2016 (четвъртък) от 18:00 ч. в галерия „Сердика“, (ул „Цар Самуил“ 90 Б на Женския пазар) се открива общата изложба „Индия ала прима“, която представя творби на четирима изтъкнати български художници: Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев.

Изложбата е посветена на 70-годишнината от независимостта на Индия и е резултат от едноименния българо – индийски проект, по инициатива и с подкрепата на Индологическа фондация „Изток - Запад“, със съдействието на Дом на културата „Сушма“ в Индия и в партньорство с Фондация „Международно акварелно общество“ – България, с подкрепата на Посолството на Република Индия в София. Колекцията от картини, рисувани под покрива на света – Хималаите, ще бъде представена от художествения критик проф. Чавдар Попов.

 

В рамките на изложбата „Индия ала прима“ до 31 декември тази година, „Пазари Възраждане“ ЕАД и галерия „Сердика“ предвиждат няколко събития.

 

Проектът „ Индия а ла прима “

 

Преди точно една година четиримата художници Аглика Гайтаникова, Иван Додов, Селма Тодорова и Стефан Чурчулиев са участвали в Международното биенале на акварела в Делхи и са гостували на индийския поет, писател и общественик д-р Каран Сингх Чаухан в център „Сушма“. Там кураторът Селма Тодорова избира и изразното средство за колекцията - акварел. Въпреки различните възможности на тази техника, и четиримата работят ала прима – върху мокър лист, до изсъхването му. За всеки от творците - това е първо посещение в Индия – и изворът на вдъхновение, и отразяването му е ала прима.

 

Почти всички картини са рисувани в подножието на Хималаите и са пропити с енергията и екзотичния чар на тази необикновена страна - Индия. Изображения на ашрами, портрети на махатми, садху, на местни хора на различна възраст и с разнообразно социално положение, колоритни пейзажи от Хималаите и от дългия път между Делхи и това Свято място се появяват с невероятна лекота върху белия лист, като че ръката на художника е водена свише. Светлината звучи, предизвиква всички сетива и ни праща в страната на подправките, на сандаловото дърво и мантрите, в люлката на Йога, Веда, Махабхарата, Рамаяна, в необозримите дълбини на необятната индийска култура.

 

Всеки от творците влага различно цветоусещане, почерк и внушение, както и поглед от различен ъгъл, но всички са обединени от акварелната техника а ла прима. Тя отразява най–достоверно чувството вложено в процеса на работа, запечатва онзи трепет и жажда на художника да сподели невероятното, невижданото до този момент чудо, наречено Индия.

 

Проектът е представен за пръв път в неговата цялост и с голям успех през юли тази година в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, по време на Международното триенале на акварела. Част от него бе показана през юни на Международния ден на йога в НДК.

 

Изложбата „Индия а ла прима“ е едно второ споделяне...вече не с листа, а с публиката.

IMG 0927
IMG 0944
IMG 0946
IMG 0947
IMG 0951
IMG 0961
IMG 0985
IMG 1015
IMG 1018
IMG 1047

 

Последно променена в Сряда, 30 Ноември 2016 10:57
Влезте, за да коментирате