ГУАМ поздрави Азербайджан във връзка с освобождението на Шуша от окупацията

Автор
НАРГИЗ САДЪКОВА

ГУАМ поздрави Азербайджан във връзка с освобождението на Шуша от окупацията

Секретариатът на Организацията за демокрация и икономическо развитие ГУАМ: „Пожелаваме най-скорошно пълно възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Азербайджанската република в рамките на международно признатите й граници“.

Секретариатът на Организацията за демокрация и икономическо развитие ГУАМ е излязъл с изявление относно освобождението на азербайджанския град Шуша от арменската окупация, съобщава „Trend“, позовавайки се на ГУАМ.

„Секретариатът поздравява Азербайджанската република с дългоочакваното освобождаване на град Шуша, след 28 години и 6 месеца окупация! Пожелаваме най-скорошно пълно възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Азербайджанската република в рамките на международно признатите й граници“, се казва в изявлението.

Секретариатът също така е поздравил Азербайджан и по повод Деня на Държавното знаме на страната.

Организацията за демокрация и икономическо развитие – ГУАМ е регионална организация, създадена в 1997 година. Хартата на организацията е подписана през 2001 година, а уставът й – през 2006 година. В ГУАМ участвуват: Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова. Седалището на организацията в момента е в столицата на Украйна – Киев. От 1999 година до 2005 година в ГУАМ влиза й Узбекистан. Названието на организацията е съставено от пъпрвите букви на имената на държавите – участнички, като до напускането на Узбекистан, името и е било ГУУАМ. Статут на наблюдатели към ГУАМ имат Латвия и Турция.

Източник: https://www.trend.az/azerbaijan/karabakh/3331814.html