„Индексът хачапури” – грузинският аналог на „индекс на бигмака”, достигна през октомври исторически максимум

Автор
MINVAL.AZ

Индексът хачапури се изчислява на основа само на тези съставки, които влизат в състава на ястието хачапури – брашно, кашкавал, мляко, яйца, масло и дрожди, а също така и на разходите за газ и за електричество. В годишен план, стойността на кашкавала е нарастнала с 12,5 %, на маслото, яйцата и млякото – с 3,4 %. На ръста на индекса в частност влияе и един сезонен фактор – есенното намаляване на доставките на прясно мляко.

Снимка: MINVAL.AZ

„Индекс хачапури” — грузинският аналог на „индекса на бигмака”, който неофициално се използува като индикатор на валутните курсове в различни страни, достигна през октомври исторически максимум.
За това съобщава на сайта си Международната школа по икономика при Тбилиския държавен университет.

Индексът е започнал да расте на горе през месец май 2019 година, а през октомври е извършил „голям скок” – себестойността на сготвянето на ястието хачапури е достигнала 3,9 лари (около 2,23 лева) и е нарастнала с 8,6 % за годината.

В съобщението от Тбилиси се пояснява, че индексът се изчислява на основа само на тези съставки, които влизат в състава на ястието хачапури – брашно, кашкавал, мляко, яйца, масло и дрожди, а също така и на разходите за газ и за електричество. В годишен план, стойността на кашкавала е нарастнала с 12,5 %, на маслото, яйцата и млякото – с 3,4 %. На ръста на индекса в частност влияе и един сезонен фактор – есенното намаляване на доставките на прясно мляко.

Ключовата причина за увеличението на цената е паданетона курса на лари спрямо долара с 12 % в годишен план. Това е важно, с оглед на това, че Грузия внася повече от половината хранителни продукти. През 2019 година, обменният курс на грузинската и американската валута е достигнал рекордно високо за лари ниво – около 2,9 лари за един долар. По официални данни на грузинските власти, през септември 2019 година инфлацията в Грузия е била 6,4 % спрямо същия месец през предишната година.

Източник: https://minval.az/news/123933487