„Шпигел“: Пеевски – айсбергът на корупцията в България

Понеделник, 01 Февруари 2016 11:05 Публикувана в Подземия Прочетена 20234 пъти

Детето чудо в политиката – така го величаят привържениците му, а противниците обясняват неговия възход с най-тесните му връзки с политическата мафия. Делян Пеевски е най-скандалната фигура в българската политика и вече привлече вниманието на Брюксел – пише в кореспонденция от София за сп. Шпигел германският журналист на свободна практика Франк Щир.

„Най-желаният ерген в българския парламент“ – така го наричат някои, с ирония, разбира се. Масивният, двуметров мъж едва ли отговаря на съвременния идеал за красота. Освен това 35-годишният депутат от партията на българските турци – Движение за права и свободи (ДПС), е една от най-противоречивите личности в публичния живот на България.

Ако хвърлим един бърз поглед върху кариерата на Делян Пеевски през последните петнадесет години, ще видим, че тя издава твърде много за състоянието и механизмите на българската демокрация и пазарно стопанство. Във всички случаи неговата кариера обяснява далеч повече неща, отколкото необвързващите доклади на Европейската комисия за преборването на корупцията и престъпността.
Каква е неговата история

На 21 години и без завършено образование, избраният за премиер и бивш цар Симеон Сакскобурготски го назначава за парламентарен секретар по транспорта. Без всякаква професионална квалификация той оглавява борда на Варненското пристанище – най-голямото в България.
Четири години по-късно Пеевски още не е завършил юридическото си образование, а премиерът социалист Сергей Станишев назначава детето чудо за заместник-министър в тогавашното Министерство на държавната политика при бедствия и аварии. Както никой друг Пеевски олицетворява олигархичната система на клиентелизма.
За възхода му значителен принос изиграва майка му Ирена Кръстева. През лятото на 2007 г. тя изненадващо купува всекидневниците “Телеграф” и “Монитор”, както и седмичника “Политика”. При това като бивша шефка на държавния тотализатор тя всъщност няма как да разполага нито със стартов капитал, нито с ноу-хау за изграждане на медиен концерн. Днес нейната империя е сред водещите медийни концерни в страната. Всички тези издания са далеч от журналистическата етика. Делян Пеевски дълго отричаше да има нещо общо с вестниците на майка си. Редактори обаче твърдят, че точно той дава указания кой да бъде щаден и кой да е атакуван.
Видимата част на огромния айсберг на корупцията
Още след влизането си в парламента през 2009 г. от квотата на ДПС, Пеевски вече е за трети последователен път народен представител. Когато на 14 юни 2013 г. парламентарното мнозинство от БСП и ДПС го избира за шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), това отприщва най-голямата протестна вълна в новата история на страната. Само след ден парламентът оттегля решението си.

Кой и защо е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС? И до днес този въпрос не е изяснен напълно. В провокаторска демонстрация на сила срещу противниците й на 30 април 2015 г. Ирена Кръстева подаде в патентната служба искане да бъде защитена марката „Кой“. Противниците на Пеевски често и с удоволствие задават въпроса „Кой“.
Излезлият от активната политика основател на ДПС Ахмед Доган с право може да се нарече политическия баща на Пеевски. „Аз съм този, който разпределя баницата“ – казва Доган на предизборен митинг през пролетта на 2009-та година.

За финансовия покровител на медийната група на мама се посочва собственика на КТБ Цветан Василев. Пеевски и Василев бяха неразделен впряг до пролетта на 2014 г., когато се стигна до разрив между двамата. Няколко месеца по-късно банката КТБ на Василев трябваше да обяви фалит. „Делян Пеевски просто е един от инструментите, използван от политическата мафия, за да изнудва българския бизнес“ – казва за бившия си приятел Цветан Василев. Това е видимата част на огромния айсберг на корупцията.
Изкупуване на предприятия с голям размах

Преди да банкрутира, Василев купуваше предприятие след предприятие, сега Делян Пеевски върви по стъпките му. След като през август 2015 г. майка му го направи собственик на половината от дяловете на медийната си империя, той бързо напазарува една телевизия, две цигарени фабрики, тв сграда, фабрика за торф и верига за електроника. Парите за шопинга биха могли да дойдат само от банка, от големи обществени поръчки или от нелегален трафик, подозира Иво Прокопиев, издател на вестника за икономика „Капитал“. „Такива покупки само за месец – няма такъв бизнес план“, казва Прокопиев, който е един от основните мишени на медиите на Пеевски.
От години Делян Пеевски се движи из София с тежка охрана и конвой от луксозни автомобили. Пред Сметната палата обаче е обявил само една малка къща, два апартамента, скромни спестявания от 30 000 евро и „Опел“, купен на старо за 500 евро.

Проверка? Прокуратурата поглежда към Пеевски

През пролетта на 2015 г. правозащитници настояха главният прокурор Сотир Цацаров да нареди проверка на имотното състояние на Пеевски. Цацаров обаче, за когото се твърди, че е близък с Пеевски, не съзря повод за това. Пеевски не възразява – той нямал абсолютно нищо против да отворят сейфовете му. „Толкова често са ме проверявали, да ме проверяват, колкото искат. Няма друг човек в държавата, който да е проверяван по-често от мен“, заяви той миналия април пред в. „24 часа“. По възрастови причини не би могъл да е този, за какъвто мнозина го смятали. В периода на голямата приватизация 1997–1999 г. бил непълнолетен. Точно тогава се формираха икономическите обръчи. Къде е днес тази клика, която я наричаме задкулисие, защото според справедливото чувство на българските граждани, приватизацията не се извърши коректно. Къде са тези играчи? С тях никой не се занимава.
Ето че сега Европейската комисия има да задава няколко въпроса на Пеевски. Междувременно тя е на мнение, че в прокуратурата в София трябва да се изпратят международни наблюдатели.


Източник: http://www.memoriabg.com/2016/01/31/peevski-aisbergut-na-korupciata-v-bulgaria/

Влезте, за да коментирате