На 8 май, Азербайджан оплаква съдбата на красивия град Шуша

Събота, 09 Май 2020 07:56 Публикувана в Гледища Прочетена 334 пъти
Хуршидбану Натаван, дъщерята на Мехтигулу хан, последния владетел на Карабахското ханство (1806-1822), се счита за един от най-големите лирически поети на Азербайджан. Известна е като „Дъщерята на Хана“, Натаван влиза в историята като високо образована жена на възрожденска епоха на своето време, която говори няколко източни и европейски езика, създава много запомнящи се стихотворения и елегантни рисунки, изработва изящна декоративна бродерия и добре разбира музиката. На снимката: Хуршидбану Натаван със сина си – Мехдикулу хан Вяфа и дъщеря си – Ханбике. Хуршидбану Натаван, дъщерята на Мехтигулу хан, последния владетел на Карабахското ханство (1806-1822), се счита за един от най-големите лирически поети на Азербайджан. Известна е като „Дъщерята на Хана“, Натаван влиза в историята като високо образована жена на възрожденска епоха на своето време, която говори няколко източни и европейски езика, създава много запомнящи се стихотворения и елегантни рисунки, изработва изящна декоративна бродерия и добре разбира музиката. На снимката: Хуршидбану Натаван със сина си – Мехдикулу хан Вяфа и дъщеря си – Ханбике. Снимка: Семеен архив

Обръщение на Н. Пр. Наргиз Гурбанова – посланик на Азербайджан в България 

Скъпи приятели,

На 8 май, когато Европа гордо празнува победата над нацизма във Втората световна война, ние в Азербайджан оплакваме съдбата на красивия град Шуша в нашия регион Нагорни Карабах (Dağlıq Qarabağ), който беше окупиран от въоръжените сили на Армения през 1992 година.

Често наричан люлката на азербайджанската музика и култура и Перлата на Карабах, славата на Шуша се разпростира из цяла Централна Азия и Близкия изток. Град Шуша (предишно име е Панахабад („Градът на Панах“), основан от Панах Али хан през 1750 г., е столица на Карабахското ханство от средата на 18 век до 1822 година. През втората половина на XVIII век, Шуша, считан за исторически, културен и стратегически важен град на Азербайджан, придобива голяма популярност на световния пазар благодарение на своите килими, коприна, тъкани и порцеланови съдове. През 80-те години на XVIII век строителството на великолепните крепостни стени на града е завършено. През този период в града се появяват много занаятчийски квартали,а търговията стремително се развива. Търговците от Шуша поддържат отношения с Тебриз, Техеран, Исфахан, Истанбул, Багдад, Самарканд, Москва и други градове. В града са изсечени сребърни монети "Панахабади".

Поколения и поколения композитори, музиканти, художници и писатели от Шуша подаряват на този храм на културата титлата „Консерваторията на Кавказ“. Шуша беше дом на една от водещите школи на мугама, традиционния азербайджански жанр на вокално-инструментално изкуство. Музиката беше толкова преплетена в живота на хората на Шуша, че сред хората има добре известна поговорка „дори бебета плачат под ритъма на мугам в Карабах". Това е центърът на азербайджанската култура, който подари на света такива творци като Узеир Хаджибейов (1897-1961), авторът на първата опера в ислямския и тюркския свят), Бюлбюл (1885-1948), известен азербайджански тенор, който се обучава в „Ла Скала", основава изкуството на вокалната опера в Азербайджан), Садъхджан (1846-1902), азербайджански музикант), Хан Шушински (1901-1979), азербайджански ханенде, народен певец) и др.

Хуршидбану Натаван, дъщерята на Мехтигулу хан, последния владетел на Карабахското ханство (1806-1822), се счита за един от най-големите лирически поети на Азербайджан. Известна е като „Дъщерята на Хана“, Натаван влиза в историята като високо образована жена на възрожденска епоха на своето време, която говори няколко източни и европейски езика, създава много запомнящи се стихотворения и елегантни рисунки, изработва изящна декоративна бродерия и добре разбира музиката. Според източници между Хуршидбану Натаван и известния френски писател Александър Дюма-баща, е имало истинско приятелство. По време на неговото пътуване в Карабахското ханство Aлександър Дюма играе шах с азербайджанската поетеса Натаван. Резултатът от играта става много запомнящ се - Натаван матира Дюма.

Музиката не е единствената отличителна черта на този регион. Шушинските килими със своите ярки цветни дизайни, отглеждани местни карабахски коне, занаяти и древни джамии, дворци и забележителна архитектура на града привличат търговци и туристи от близо и далеч от векове. Благодарение на приноса си към културата на Азербайджан, град Шуша през 1977 г. е обявен за Държавен исторически и архитектурен резерват.

В началото на XIX век - на 14 май 1805 г. между карабахския хан Ибрахим хан и главнокомандващия руските войски на Кавказ генерал Цицианов е подписан Курекчайският договор. По този начин Карабахското ханство влиза в състав на Руската империя и веднага се започва преселването на арменци тук, за да укрепи позицията на царизма в Карaбах.

Изминаха 28 години от окупацията на Шуша. В резултат на окупация самият град и 30 села на Шушински регион са унищожени, 195 невинни цивилни са убити, 165 са ранени, а 58 души изчезват безследно. Над 24000 жители на Шуша трябваше да избягат, за да спасят живота си. В рамките на целенасочената политика на Армения за унищожаване, разграбване, оскверняване и присвояване на културно-религиозно наследство на Азербайджан в окупираните територии, само в Шуша над 170 сгради със статут на архитектурен паметник, 160 културно-исторически паметника, джамии, редки ръкописите са унищожени и подложени на вандализъм или изкуствена промяна на външния им вид. „Комплексът „Имарат на Панах хан“ и библиотеката, Ханският дворец и Карвансараят, джамиите „Ашагъ Гьовхар ага" и „Саатлъ", мавзолеят на Вагиф, къщата на Натаван и много други са сред тях.

Армения, следвайки политиката на етническо прочистване, проведена в хода на окупацията на Шуша, в нарушение на задълженията си по международното хуманитарно право, продължава да унищожава градското азербайджанско наследство. Днес Шуша е самотно, осиротяло и измъчвано място. Около 4000 души са заселени незаконно в Шуша. Джамията „Юхаръ Гьовхар ага" („Джума"), построена по заповед на Гьовхар ага, дъщеря на карабахския владетел Ибрахим хан, "се възстановява" от арменците и се представя като персийска. Тези и още много факти свидетелстват за коварния план на окупиращата държава Шуша да бъде изтрита от съзнанието на следващите поколения като известен азербайджански град (снимките са приложени тук).

Международната общност последователно и най-категорично осъжда използването на военна сила срещу Азербайджан и произтичащата от това окупация на неговите територии, както е отразено в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН под номера 822 (1993 г.), 853 (1993 г.), 874 (1993 г.) и 884 (1993 г.), като по този начин отхвърля всякакви действия, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан и отказва да признае за легитимна ситуацията, произтичаща от подобни действия.

Редовните посещения на политическото ръководство на Армения в Шуша на 8 май „за провеждане на паради за празнуване“ на така наречения „Ден на победата“, толкова много напомнящ нацистката окупация на европейските градове през Втората световна война, е грозно напомняне на цивилизования свят за недопустимостта на политиката на омраза и ксенофобия, все още практикувана от Армения, страна партньор на Европейския съюз.

Международната общност е отговорна да гарантира стриктното спазване от Армения на нейните международни задължения и да изисква от тази държава да прекрати окупацията, както и да промени демографския, икономическия, социалния и културния характер на териториите на Азербайджан.

Международната общност има това задължение пред вътрешно разселените лица в Азербайджан, наброяващи над един милион души.

Ще Ви бъда благодарна, ако това писмо може да бъде публикувано без съкращения.

С уважение,
Д-р Наргиз Гурбанова
Посланик на Азербайджан в България

Забележка: Заглавието е на редакцията.
Към публикацията прилагаме галерия от фотографии на разрушени, повредени или разграбени паметници на културата в Шуша. На тях се вижда: Джамията Ашагъ Гьовхар ага, Музеят на Бюлбюл, Мавзолят на Молла Панах Вагиф, Джамията Саатлъ, Шушинското музикално училище, Шушинската реална гимназия, Домът – музей на Узеир Хаджибейов, Джамията Юхаръ Гьовхар ага. Снимките са на Зулфугар Ибрахимов. (https://news.day.az/politics/1137627.html)

01 2020 05 08 Dzhamiyata Ashaga Govhar Aga
Джамията Ашагъ Гьовхар ага
02 2020 05 08 Shushinskiyat Filial Na Muzeya Na Byulbyul
Музеят на Бюлбюл
03 2020 05 08 Mavzoleyat Na Molla Panah Vagif
Мавзолят на Молла Панах Вагиф
04 2020 05 08 Dzhamiyata Saatla V Shusha
Джамията Саатлъ
05 2020 05 08 Shushinskoto Muzikalno Uchilishte
Шушинското музикално училище
06 2020 05 08 Shusha=inskata Realna Gimnaziya
Шушинската реална гимназия
07 2020 05 08 Domat Muzey Na Uzeir Hadzhibeyov
Домът – музей на Узеир Хаджибейов
08 2020 05 08 Dzhamiyata Yuhara Govhar Aga
Джамията Юхаръ Гьовхар ага
2020 05 08 Domat Na Hurshidbanu Natavan
2020 05 08 Hurshidbanu Natavan S Detzata I
Хуршидбану Натаван със сина си – Мехдикулу хан Вяфа и дъщеря си – Ханбике.
2020 05 08 Hurshidbanu Natavan With Her Children 2
Хуршидбану Натаван със сина си – Мехдикулу хан Вяфа и дъщеря си – Ханбике.
Последно променена в Събота, 09 Май 2020 08:15

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате