МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА АЗЕРБАЙДЖАН: СРЕД УБИТИТЕ ВРАЖЕСКИ БОЙЦИ ИМА НАЕМНИЦИ ОТ АРМЕНСКИ ПРОИЗХОД ОТ СИРИЯ И СТРАНИТЕ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Понеделник, 28 Септември 2020 20:45 Публикувана в Свят Прочетена 180 пъти
Според думите на началника на прес-службата на министерството на отбраната на Азербайджан, полковник Вагиф Даргахлъ, разузнавателните данни говорят за това, че загиналите в хода на бойните действия наемници са от арменски произход и са привлечени от Сирия и от други страни на Близкия Изток. Те не са били регистрирани по някакъв начин в Армения. Затова загубите на наемниците не се съобщават по време на огласяването на информация за загубите на арменската страна. Според думите на началника на прес-службата на министерството на отбраната на Азербайджан, полковник Вагиф Даргахлъ, разузнавателните данни говорят за това, че загиналите в хода на бойните действия наемници са от арменски произход и са привлечени от Сирия и от други страни на Близкия Изток. Те не са били регистрирани по някакъв начин в Армения. Затова загубите на наемниците не се съобщават по време на огласяването на информация за загубите на арменската страна. Снимка: Министерство на отбраната на Азербайджан

Сред убитите вражески бойци има наемници от арменски произход, дошли от Сирия и от страните от Близкия Изток. За това е заявил днес (понеделник) началникът на прес-службата на министерството на отбраната на Азербайджан, полковник Вагиф Даргахлъ

Според думите му, разузнавателните данни говорят за това, че тези наемници са от арменски произход и са привлечени от Сирия и от други страни на Близкия Изток. Те не са били регистрирани по някакъв начин в Армения. Затова загубите на наемниците не се съобщават по време на огласяването на информация за загубите на арменската страна.

„Както и по време на предишни боеве, военно-политическото ръководство на Армения, под предлога, че има забрана за разпространяване на военна информация, крие своите загуби от обществеността.

Въпреки това, поради големия брой загуби, противникът ще бъде принуден да ги признае по-късно, но ще ги представили като починали в други условия“, е казал Даргахлъ.

Припомняме, че на 27 септември 2020 г., около 06:00 часа сутринта, въоръжените сили на Армения осъществиха мащабни провокации, като подложиха на интензивен обстрел позициите на азербайджанската армия по цялата линия на фронта, както и населени пунктове на страната, разположени в прифронтовата зона, с използване на оръжие с голям калибър, минохвъргачки и артилерийски установки с голям калибър.

С цел да бъде пресечена бойната дейност на въоръжените сили на Армения и да се осигури безопасността на мирното население, командуването на азербайджанската армия взе решение да започне контранастъпателна операция на войските по целия фронт.

На Физули-Джебраилското направление са освободени селата Ашагъ Абдуррахманлъ, Гараханбейли, Гарвенд, Кенд Хорадиз, Юхаръ Абдулрахманлъ от Физулинския район, а също така селата Буюк Марджанлъ и Нюзгар в Джебраилския район. Освен това на направлението на Агдеринския район и Муровдаг са разгромени вражески постове, а важни височини са взети под азербайджански контрол.

Съгласно информацията на министерството на отбраната на Азербайджан, в резултат на военната операция на Въоръжените сили на Азербайджан на Геранбойското направление на фронта е освободен връх Муровдаг в планинската верига Муров.

Трябва също така да се отбележи, че конфликтът между двете южно кавказки страни, започва през 1988 година, поради териториалните претенции на Армения към Азербайджан. Нагорни Карабах и седем прилежащи към него района – около 20 процента от територията на Азербайджан, се намират под окупацията на арменските въоръжени сили.

През май 1994 година, страните постигнаха влизане в режим на прекратяване на огъня, като до ден днешен под егидата на Минската група на ОССЕ при съпредседателството на Русия, Франция и САЩ се водят все още неуспешни мирни преговори.

Приетите от Съвета за сигурност на ООН четири резолюции за освобождаването на окупирания Нагорни Карабах и прилежащите му територии и до ден днешен не се спазват от Армения.

Източник: https://www.trend.az/azerbaijan/politics/3306674.html

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате