ПРОФЕСОР ВАХТАНГ МАИСАЯ ОТ ГРУЗИИ: ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА НЯКОЛКО СЕЛА ОТ АРМЕНСКА ОКУПАЦИЯ Е НАЧАЛОТО НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА АЗЕРБАЙДЖАН

Сряда, 30 Септември 2020 20:48 Публикувана в Свят Прочетена 173 пъти
Проф. Вахтанг Маисая: „Всички представители на международната общност, в това число и грузинските власти са длъжни да направят всичко възможно за осигуряването на мир и за предотвратяване на пълномащабната война в региона, иначе това вече ще е истинска Кавказка война“. Проф. Вахтанг Маисая: „Всички представители на международната общност, в това число и грузинските власти са длъжни да направят всичко възможно за осигуряването на мир и за предотвратяване на пълномащабната война в региона, иначе това вече ще е истинска Кавказка война“. Снимка: Агенция „Trend“

На този етап, бойните действия се водят на окупираните територии на Азербайджан, които бяха незаконно завзети на времето от Армения.

За това е заявил известният грузински експерт, доктор на политическите и военните науки, професор Вахтанг Маисая на 28-ми септември 2020 г.

По думите му, в този контекст, освобождаването на редица села от арменската окупация представлява началото на възстановяването на териториалната цялост на Азербайджан.

Експертът е отбелязал, че независимо от този пробив, страните трябва да седнат на масата на преговорите.

„Засега, тази война има ограничен характер, но двете страни вече обявиха мобилизация. Бойните действия се водят по целия периметър около Нагорни Карабах, на териториите, които бяха окупирани от Армения“, е отбелязал Маисая.

По думите му, за първи път в последно време се водят военни действия от такъв мащаб.
„Тази война може да прерасне в пълномащабна военно-политическа трагедия, в регионална война. Още има възможност да се спре и да се започнат мирни преговори“, е казал Маисая.

Експертът смята, че в близко бъдеще, страните ще пристъпят към мирно разрешаване на конфликта.

„Всички представители на международната общност, в това число и грузинските власти са длъжни да направят всичко възможно за осигуряването на мир и за предотвратяване на пълномащабната война в региона, иначе това вече ще е истинска Кавказка война“, е заявил той.

Източник: https://www.trend.az/azerbaijan/karabakh/3306904.html

Свързани статии (по етикет)

Влезте, за да коментирате